HELSTEKT YTREFILET AV ELVEGRIS MED ROTGRØNNSAKER

Dette er en smakfull middag som er enkel å lykkes med. Ovnsbakte grønnsaker er en slager og med sennepsdressing får de en ny vri. Helstekte kjøttstykker er enkelt å lykkes med om en bruker steketermometer. Kjernetemperatur for svin skal være mellom 70 og 76 *C, den er gjennomstekt ved 76 *C. Steketid: ca. 40 min per kg kjøtt. Husk å beregne inn hviletid til kjøttet før du skjærer i det, da fortsetter stekeprosessen utenfor ovnen. Derfor tar jeg kjøttet ut på 62-63 *C og lar det hvile 15 min, da er det gjennomstekt og akkurat passe synes vi.

Til 4 pers,
eller 2 voksne og 3 barn

DU TRENGER:

1 økologisk ytrefilet av Elvegris
1-2 ss soyasaus
1 dl vann
litt salt og pepper
smør eller olje til steking

Ovnsstekte grønnsaker

6-7 poteter, i båter
1/2 kålrot, i staver
4 gulrøtter, i staver

Sennepsdressing

1 sjalottløk
2 ss hvitvinseddik
1 ts honning
2 ss dijonsenne
1 dl olivenolje
litt salt og pepper

ytrefilet av svin ovnsbakte grønnsaker
FREMGANGSMÅTE

Sett stekeovnen på 220 *C varmluft. Begynn med grønnsakene. Potetene vaskes godt og deles i båter. Ha dem over i et dørslag over vasken, skyll dem i kaldt vann, rist av vannet og strø over salt. La stå mens du kutter opp gulrøtter og kålroten i staver. Potetene kvitter seg med en del væske i mellomtiden og de blir sprø og fine etter steking. Ha alle grønnsakene i en langpanne med bakepapir i bunnen. Ha over olje, salt og pepper og bland deretter godt sammen. Sett formen midt i ovnen. Jeg steker gønnsakene tilsammen ca 40 min, men følg med mot slutten.

Ha salt og pepper på kjøttstykket, brun det raskt i en varm stekepanne på alle sider. Legg det over i en ildfast form. Ha vann og soyasaus i stekepannen og kok et minutt. Hell sausen over kjøttestykket. Stikk steketermometeret midt i den tykkeste delen av kjøttet, dekk formen med aluminiumsfolie og sett i stekeovnen. Følg med på kjernetemperaturen. Jeg tar kjøttet ut på 62-63 *C da stekingen fortsetter utenfor ovnen i hviletiden. Med min ovn tar det ca. 25 minutter med en ytrefilet på 0,76 kg. Kjøttet bør få hvile 15 minutter før der skjæres i skiver og serveres.

Jeg bruker en liten ildfast form til ytrefileten som fikk stå i et hjørne av langpannen slik at alt kunne stå i ovnen samtidig. Da skyver jeg vekk noen av grønnsakene og plasserer kjøttformen oppi langpannen. Etter ca 25 minutter og kjøttet har nådd ønsket kjernetemperatur, tar jeg formen med kjøttet ut, skrur ned temperaturen i stekeovnen til 180 *C og lar grønnsakene stå i ovnen mens kjøttet hviler.

Begynn på sennepsdressingen. Til den trenger du noe som blander den godt sammen. Jeg brukte kuttebollen til stavmikseren. Del sjalottløk i store biter, ha i kuttebollen og finhakk løken. Tilsett hvitvinseddik, honning og sennep, miks godt sammen. Tilsett olivenolje litt og litt, kjør mikseren til dressingen har en kremete konsistens.

Dressingen kan enten blandes med grønnsakene før servering, eller settes i en skål ved siden av.

 

ytrefilet av svin
ytrefilet av svin helstekt
TIPS!

Ytrefileten kan deles i tykke skiver som først brunes i stekepanna og deretter stekes ferdig i stekeovnen. Dette går nok litt raskere enn å helsteke fileten.

Bruk grønnsakene du har tilgjengelig. En eller flere fra oppskriften kan fint byttes ut eller ha i andre i tillegg. For eksempel ulike beter, neper, selleri eller purre.

Denne oppskriften kan også lages med indrefilet av Elvegris. Fremgangsmåten blir den samme.

Produkter i denne oppskriften

Økologisk ytrefilet

Kontakt oss

Vi ønsker å høre fra deg