Hva er økologisk mat?

Bærekraftig produksjon og sunn mat

Økologisk mat

Økologisk mat er blitt stadig mer populært i de siste årene. Det er derfor  ikke lenger vanskelig å finne økologiske matvarer som:

De finnes i de fleste dagligvarebutikker og på nett. Men hva er økologisk mat, og hvordan vet man at den er økologisk? 

Innholdsfortegnelse

økologisk mat poteter i hånden

Hva er økologisk mat?

Økologisk mat refererer først og fremst til mat som er produsert på en måte som er bærekraftig, miljøvennlig, respekterer dyrevelferd og menneskers helse. Økologisk matproduksjon bruker derfor naturlige metoder for å kontrollere skadedyr og ugress, og begrenser bruken av kjemiske tilsetningsstoffer og legemidler som antibiotika. Dyrene skal ha det bra, og maten skal ikke ha med seg skadelige kjemikalier på grunn av de strenge kravene.
På Langesøy har vi spesialisert oss på høylandsfe og frilandsgris og deres behov for å ha et godt liv.

Les mer om dyrene vi har:

Hva er forskjellen på økologisk og ikke økologisk mat?

Forskjellen mellom økologisk og ikke-økologisk mat er produksjonsmetodene. Som nevnt i avsnittet over så benytter økologisk matproduksjon naturlige metoder for å kontrollere produksjonen, og begrenser bruken av kjemiske tilsetningsstoffer og unødvendige legemidler. Ikke økologisk matproduksjon trenger ikke å leve opp til disse strenge kravene, slik at de heller fokuserer på mest mulig inntjening i sine produksjonsmetoder i stedet for å ha fullt fokus på folkehelse, dyrevelferd og bærekraft.

Hva er spesielt med økologisk mat?

Mat produsert økologisk er derfor mer miljøvennlig og bærekraftig, og har ofte høyere næringsinnhold og bedre smak. Dyrevelferd står høyt i fokus i økologisk matproduksjon, så hos oss på Langesøy har dyrene det bra, og får utfolde seg hele livet. Bruk av legemidler er veldig strengt av den grunn at dette kan ende på tallerken. Økologisk kjøtt, økologisk kjøttdeig, økologisk medisterdeig, økologisk honning og økologisk pølse er eksempler på økologiske matvarer som tilbys på Langesøy sin webbutikk.

økologisk mat kan være dyrt

Hva er dårlig med økologisk mat?

Kjøpt i butikk er økologiske varer ofte dyrere enn ikke-økologisk mat. Samtidig kan det være mindre utvalg og tilgjengelighet av disse varene. Av den grunn er det en fordel og kjøpe økologiske matvarer rett fra produsent da sparer du penger som vanligvis ville gått til butikken og logistikk. På Langesøy kan du handle maten på nett og hente den selv slik at det blir enklere for deg å få tak i sunn mat.

Hva er økologisk matproduksjon?

Økologisk mat på nett

Økologisk varer på nett har blitt stadig mer populært de siste årene. Av den grunn at forbrukerne på en enkel måte kan få tilgang til et bredt utvalg av økologiske matvarer, inkludert økologisk kjøtt, uten å måtte gå til spesialbutikker eller bondemarkeder.

Oversikt over vare og produsent

Fordeler med å kjøpe økologisk mat på nett inkluderer bekvemmelighet, utvalg og tilgang til varer som kanskje ikke er tilgjengelig i lokale butikker. Deretter tilbyr mange nettbutikker også økologisk mat til rimeligere priser enn spesialbutikker og helsekostbutikker.

En annen fordel med å kjøpe økologisk kjøtt og andre økologiske matvarer på nett er samtidig at det er enkelt å lese mer om produktene og bli kjent med produsentene. Mange nettbutikker gir detaljert informasjon om hvor maten kommer fra, hvordan den ble dyrket og produsert, og hva slags ingredienser som ble brukt.

økologisk mat kan handles på nett

Hvordan kan man se at maten er økologisk?

Å vite om maten du kjøper er økologisk kan være en utfordring, desom du ikke er kjent med produsenten, selgeren eller varen. En måte å sjekke om maten du kjøper er økologisk, er å se etter økologisk merking på emballasjen eller produktet. Ø-merket er det offisielle norske økologi-merket og gir en garanti for at en vare er økologisk dyrket eller produsert. Økologiske produkter som bærer Ø-merket har gjennomgått strengere regulering og kvalitetskontroll enn konvensjonelle produkter. Det er Debio som er et ikke-statlig medlemsorganisasjon som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge. I og med at Debio jobber for å sikre at økologiske produkter er produsert og merket på en pålitelig måte og er tilgjengelig for forbrukerne kan du være trygg når du ser ø-merket. 

Konklusjon på hva økologisk mat og økologisk matproduksjon vil si.

Mat som er økologisk er dyrket og produsert på en bærekraftig og miljøvennlig måte uten bruk av kunstige tilsetningsstoffer eller syntetiske sprøytemidler. Økologisk matproduksjon har fokus på å ta vare på miljøet og dyrevelferd, samtidig som det produseres sunne og næringsrike matvarer. Slik mat er derfor en viktig del av et balansert kosthold og kan bidra til å bevare miljøet for fremtidige generasjoner og egen helse. Ved å velge økologiske matvarer og støtte økologisk matproduksjon, kan forbrukerne bidra til å fremme bærekraftig matproduksjon og en sunnere fremtid for alle.

økologisk mat med familien

Sjekk de økologiske oppskriftene fra langesøy

Langesøy lager mye mat til sin familie med sine økologiske varer og ønsker å dele de med deg. Ta en titt på våres oppskriftside her er det noe for alle.

Kommentarer fra kunder:

Kjøp økologisk mat fra Langesøy

Her på Langesøy har vi mange fine økologiske varer du kan få prøve. Vi spesialiserer oss så langt på frilandsgris og høylandsfe og har derfor mange forskjellige varer fra disse dyrene som:

Alle varene er økologiske

Kontakt oss

Vi ønsker å høre fra deg