SKINKESTEK MED SPRØ SVOR

Skinkestek med sprø svor må være selve definisjonen på søndagsmiddag. Skikkelig godt er det! Personlig synes jeg det blir noen ekstra hakk opp med sprø svor på skinkesteken også. Server med det tilbehøret du ønsker.

skinkestek med sprø svor økologisk svin
Du trenger

1 økologisk skinkestek av Elvegris
salt
pepper
3 gulrøtter
1 løk
vann

Fremgangsmåte

Begynn med å rute svoren., Bruk en skarp kniv og skjær gjennom skinnet og litt ned i fettet under. Gni steken inn med godt med salt og pepper. Dette kan gjerne gjøres kvelden før og la steken ligge i kjøleskapet natten over med krydderet. Det blir sånn en gjør med ribbe, rett og slett. Smaken setter seg bedre med litt ekstra tid.

Skrell gulrøtter og løk, del i store biter og plasser utover bunnen av en ildfast form. Legg skinkesteken oppå grønnsakene i formen. Her kommer trikset: fyll vannkokeren full med vann og kok opp (eller bruk en kjele til det samme). Hell det kokte vannet over den rutede svoren på skinkesteken. Svoren spriker litt. Vannet skal ligge i formen sammen med skinkesteik og grønnsaker. Bruk den menden vann som passer i din form. Vannet bør i hvertfall utgjøre et par centimeter i bunnen av formen. Dekk formen med aluminiumsfolie. Nå skal skinkesteika få dampa seg i 45 minutter, deretter er det er enklere å få sprø svor til slutt. Sett inn midt i ovnen på 230*C, over og undervarme.

Etter dampetiden på 45 minutter har gått, skrus temperaturen ned til 175 *C. Ta formen ut av ovnen, fjern folien og plasser et steketermometer midt i den mest kjøttrike delen. Sett formen tilbake i ovnen og stek videre til kjernetemperaturen nærmer seg 68 *C (eller ønsket resultat). 

For siste finpuss av svoren, setter jeg på grillfunksjonen på ovnen. Flytter formen høyere opp i ovnen og lar svoren poppe. FØLG MED! Her går det fort fra sprø til svart svor. Dette er gjort på noen få minutter og selv liker jeg å se at svoren popper og blir perfekt stekt.

Ta steken ut av ovnen og la den hvile ca 15 minutter før du skjærer den i passende skiver. Husk at om en legger noe over sprø svor, vil den bli myk igjen, så unngå det.

 

Tilbehør

Server med det tilbehøret du har lyst på. Vi varierer etter sesong. Til jul er jeg veldig glad i surkål til. Den kan også fin serveres med salat, eller kokte/stekte grønnsaker. Kokte eller ovnsbakte poteter synes jeg passer godt til, sammen med en god brun saus og tyttebærsyltetøy.

Jeg har tidligere skrevet ned oppskriften på min slumpe-brun-saus, den finner du her.

Produkter i denne oppskriften

Økologisk skinkesteik

Åssia-pakke med skinkesteik

Kontakt oss

Vi ønsker å høre fra deg