PULLED PORK MED ASIATISKE SMAKER

Nok en middagsslager her, pulled pork, men denne gangen med asiatiske krydder. Med litt planlegging er dette en enkel middag som vil slå an hos både store og små. Til oppskriften trenger du hel nakke med eller uten bein, eller bogsteik. Kjøttet trenger lang steketid, men det er så verdt det.  Marinaden lages kvelden før og kjøttet ligger i den natten gjennom. Om du velger hel nakke er denne en del større enn bogstek og trenger lengre steketid. Med et steketermometer for sikkerhetsskyld vet du med sikkerhet at kjøttet er perfekt ved 88*C. Til denne oppskriften brukte jeg selv en hel nakke med ben på 3,7 kg, satte den i ovnen på 120*C og etter 9 timer nådde den 88*C i kjernetemperatur.

Pulled pork asiatisk oppskrift elvegris hel nakke med ben
Plan for matlagningen
  1. La kjøttstykket tine i kjøleskap, dette tar lenger tid enn man skal tro noen ganger.
  2. Kvelden før: lag marinaden, legg kjøttet i den i en tett pose, i kjøleskap natten over. Om du vil lage egen syltet rødløk kan denne også slenges sammen kvelden før.
  3. Sett kjøttet i stekeovnen, beregn ca 10 timer + 15 minunner hviletid
Du trenger:

1 bogstek, hel nakke eller hel nakke med bein av økologisk Elvegris

Marinade (mengde til 1-2 kg kjøtt)

2 appelsiner, sat og skall
6 cm fersk ingefær, grovhakket (uten skall)
10 hvitløksfedd
8 ss hoisinsaus
4 ss srirachasaus (eller annen sterk saus kan brukes)
2 sesamolje 
8 ss soyasaus
2 ss økologisk honning

Tilbehør

Steambuns fra butikken eller hjemmelagde
Syltet rødløk fra butikken eller hjemmelaget
2 stilker vårløk
evt. frisk koriander
evt. hoisinsaus til servering

Fremgangsmåte

Finn frem og gjør klar alle ingrediensene til marinaden. Jeg pleier å grovkutte først før jeg kjører alt i en food processor/stavmikser til en fin marinade. Ha marinaden sammen med kjøttstykket (som er tint) i en tett pose. La ligge i kjøleskapet over natten.

Sett stekeovnen på 110 *C. Jeg beregner 10 timer steketid + 15 minutter hviletid. Nå kan du enten bruke en ildfast form eller en gryte med lokk (hvor alle deler tåler varme). Legg kjøttstykket i formen/gryten, ha marinaden over, sett på lokk eller dekk formen med aluminiumsfolie. La kjøttet stå i fred og finn på noe annet!

Mot slutten av steketiden kan tilbehøret gjøres klart. Kutt opp vårløk i ringer og hakk koriander om du vil ha det til. 

Etter 10 timer tas formen eller gryten ut av ovnen, la få hvile i 15 minutter. Deretter skal kjøttet rives og legges på fat, jeg bruker ofte to gafler til det.

Varm opp steam buns og servèr!

 
Syltet rødløk

1 dl eddik 7%
2 dl sukker
3 dl vann
3 rødløk

Skrell løken og kutt i skiver/ringer. Ha løken på et rent glass. Kok opp eddik, sukker og vann. La småkoke til sukkeret er helt oppløst. Hell laken over løken i glasset. Pass på at alt er dekket av lake. Denne er ferdig til å spises etter 2 timer, men blir bedre om det får stå enda lenger. Holder seg fint i kjøleskapet i 2 uker og kan brukes som tilbehør til det meste.

Hel nakke med eller uten ben?

Hel nakke med ben er litt mer uvanelig å finne enn hel nakke ferdig utbeinet. Til denne oppskriften oppfører de to seg helt likt. Hel nakke med ben trenger ikke utbeines før steking. Etter lang steketid detter rett og slett beina ut og er bare å plukke vekk. Ekstra gøy for ungene som ofte liker å studere alt nøye.

Produkter i denne oppskriften

Økologisk bogsteik av Elvegris

Økologisk honning

Hel nakke med bein av Elvegris

Kontakt oss

Vi ønsker å høre fra deg