SYLTELABB

I følge wikipedia er syltelabb en juledelikatesse for entusiaster. Fra gammelt av slaktet man grisen på gården til jul og brukte alt på dyret. Jeg synes det er veldig inspirerende! I bestemors gamle slaktebok fra 1912 fant jeg svar og de siste årene har jeg laget det selv, gjett hva…! Det var til og med veldig enkelt og veldig godt. Jeg anbefaler virkelig å prøve!

Oppskriften består av flere prosesser. Aller først fra tint tilstand skal labbene ligge i bløt natten over i kjøleskap. Deretter skal de trekkes på lav 80-90 grader 2-3 timer og raskt nedkjøles. Til sist ligge i saltlake 3-4 døgn i kjøleskap.


Bløtlegging

Skyll labbene under rennende vann, skrap bort eventuell bust eller annet, med en skarp kniv. Legg labbene i en passende bolle/kjele med kaldt vann over natta i kjøleskap.

 

Trekking av labbene

Økologiske labber av Elvegris
4 L vann
4 store ss salt
1 ts hel pepper

Kok opp og skum av, ha i pepper. La labbene trekke på 80-90 grader i 2-3 timer. På min komfyr tilsvarte det at plata sto på mellom 1 og 2 og gryta hadde på lokk. Jeg brukte et steketermometer og fulgte med på temperaturen i vannet innimellom. Labbene er ferdige når de begynner å løsne fra beinet, men ikke har løsnet helt. På de store labbene jeg brukte var det ca. 2 timer og 20 minutter som skulle til, men dette varierer, følg med.

 

Saltlake

Saltlaken kan med fordel kokes dagen i forveien, for eksempel når labbene legges i bløt, men kan også kokes samtidig som labbene kokes.

1 L vann
100 g salt (pr liter vann)
0,5 ss sukker (pr liter vann)
3 lauberblad (pr liter vann)

 

Saltlaken må avkjøles helt. Sett kaldt i påvente av ferdigkokte labber.

 

TIPS!

Mengden saltlake kommer an på hva du skal ha labbene i saltlake oppi. For min del ble det en kjele og da måtte jeg øke mengden saltlake for at den skulle dekke labbene. Mål hvor mye vann som trengs til å dekke labbene i den bollen/kjelen/formen labbene skal ligge i og lag tilsvarende mengde saltlake.

 

Rask nedkjøling av labber

Labbene bør raskt avkjøles for at svoren skal bli best mulig. Legg labbene i en bolle i vasken med iskaldt vann. Om du har is kan dette med fordel brukes til rask nedkjøling. Om du avkjøler i kaldt vann, bytt vannet jevnlig slik at avkjølingen går raskest mulig.

 

Legg i saltlake

Ferdig nedkjølte labber legges i kald saltlake som dekker labbene. Settes i kjøleskap og la stå i 3-4 dager.

Labbene kløyves på langs til slutt.

Saltede labber holder en stund i kjøleskap, men om de skal holde lenge kan det være lurt å fryse dem ned.

 

TIPS!
Syltelabber serveres kalde som “snacks” eller ved siden av kokte poteter, smeltet smør og sennep. Jeg spiser dem som de er med ei brødskive med smør til.

Produkter i denne oppskriften

Økologisk labb

Kontakt oss

Vi ønsker å høre fra deg