DET BAK MATEN

Bak maten, på Langesøy bor bøndene Line og John Ragnar Stenersen med sine tre barn. Hverdagene våre er varierte og inneholder alt fra gårdsarbeid, nettbutikk, REKO-ring, dyrene våre, ungene og jobben utenfor gården og på vinteren brøyting i byen. I perioder kan det være litt i meste laget, men det er ikke unikt. Alle jeg snakker med, har vært i, eller er nå i en tilsvarende tidsklemme hvor det er mye å «rekke over». Mange fyller ukene sine med andre ting enn vi har gjør, men felles for de fleste alt man skal rekke i løpet av en dag.

alt bak maten planlegging gode råvarer
Bak maten er det samlingspunkt for familien

Måltidene er en del av dagsrytmen vår og et viktig samlingspunkt for familien. Vi synes det er viktig å samles rundt en god middag og høre hvordan dagen til hver enkelt har vært. Etter åtte år som selvforsynt på kjøtt har livet lært oss noen triks. Jeg tror nøkkelen ligger i gode råvarer og i god planlegging. Utover det skal det være enkelt og jeg for min del ønsker å bruke minst mulig tid på matlaging.

Bak maten er det økologi og et levende økosystem

I hjertet er jeg riktignok først og fremst bonde. Det er fascinerende med alt naturen gir oss. Jeg mener det er viktig å yte naturen den respekten den fortjener. Det ligger så mye tid og kjærlighet bak hvert enkelt produkt og det synes jeg vi som forbrukere må ta innover oss. Økologi er læren om samspillet i naturen. På Langesøy ønsker vi at hele gården skal være et økosystem hvor alle deler av produksjonen spiller på lag. Dette er grunnlaget vi jobber ut i fra og som påvirker alle hverdagslige og de større avgjørelsene.

Bak maten er troen på økologisk landbruk

Vi driver økologisk landbruk fordi vi tror på det. Gjennom flere år har vi selv fått se hva fravær av kunstgjødsel og sprøytemidler har gjort med jordlivet. Vi har fått se og kjenne forskjellen på konvensjonelt og økologisk fôr til dyra. Vi har fått se hvordan mange av de menneskeskapte utfordringene her på Langesøy har bedret seg ved bruk av beitedyr. Dyrene våre har bedre helse, de er spreke, trives og blir til slutt kjøtt som holder høy kvalitet. Vi er overbevist om at dette har vært riktig vei å gå, er du?

Bak maten er det god dyrevelferd

God dyrevelferd har hele tiden vært den verdien vi har satt høyest i det vi driver med. Selvfølgelig skal dyrene ha det bra, men hva betyr egentlig det? For oss har det resultert i at vi har hele produksjonslinja selv, fra purke til ferdig slaktegris. Vi opplever at det tar dyrevelferden og kvaliteten på råvarene et ekstra hakk opp. Slaktegrisen lever i underkant av et halvt år og da mener vi det er helt unødvendig at de skal flyttes rundt mellom gårder som tar en liten del av linja hver, med noen uker eller måneder på hvert sted. Det er riktig nok en dyrere produksjonsform, men som sagt tidligere, er vi ikke villige til å gå på kompromiss med dyrevelferd eller økologi.

 

Bak maten er det friske, robuste og spreke dyr

Utover dette har vi hatt grisene våre ute hele året. I sommerhalvåret går de på beite i eng og skog, får grave i jorda, finne røtter og rulle i søle. De har godt isolerte hytter fylt med varm og deilig halm og velger selv om de vil være inne eller ute. Og de er aller mest ute, i all slags vær og meter med snø på bakken. Alle Elvegriser får fri tilgang på økologisk kraftfor og grovfor (gras fra egen økologisk grasproduksjon). I sesong har vi også økologisk frukt og grønnsaker fra egen økologisk produksjon som grisene får å spise. Vi har selv fått se hva dette har å bety for grisene. Det gir robuste, friske, spreke og glade griser. Vi er ikke i tvil, vi velger dyrevelferd! Les mer her.

økologi griser

Da vi startet med Elvegris i 2016 var ideen å inspirere til å bruke hele dyret. Det er nå en gang sånn, at om jeg som forbruker spiser kun ribbe og indrefilet, er det veldig mange uutnyttede ressurser igjen på dyret.  Ved å bruke hele dyret blir det mindre matsvinn, det gir økonomisk gevinst og antakelig også mange nye matoppleverlser. Vi har prøvd så mye forskjellig med de ulike stykningsdelene og variasjonsmulighetene er uendelige. Så, da håper vi at dette kan inspirere flere til å velge en litt uvant stykningsdel neste gang. Hvem vet, kanskje du som oss, har en uoppdaget favoritt som venter.

Tips og triks:

Fryser.

Å ha en fryseboks hjelper godt i hverdagslogistikken. Ikke bare slipper en innom butikken veldig ofte, men en kan også fryse ned større mengder og ta opp etter hvert. Om det er mulig å få tak i en stor kjøttkasse, julekasse, kvart eller halvt slakt er dette både økonomisk og effektivt. Da er det som regel alltid mat i huset og det er kreativiteten som setter grenser. 

Middagsplan

Selv om det kan være en litt seig oppgave å starte med, sparer det mye tid gjennom uka. Jeg opplever jeg bruker mye mindre tid på matlaging ved å slippe å tenke på «hva skal vi ha til middag i dag». Og om det allerede er en hel del ting i fryseboksen, blir det enklere å sette opp en middagsplan ut i fra hva vi allerede har og se hva vi trenger å fylle på i kjøleskapet med. Jeg lager som regel middagsplan med 5 middager i uka. Som regel blir det noen rester til overs som kan brukes til et par restemiddager innimellom de andre dagene. Mindre matsvinn blir det også, og det er penger spart!

Bruk det du har

Jeg starter planleggingen av neste ukes middager med å se i kjøleskapet og fryseren. Er det noen grønnsaker som bør brukes kan en planlegge rundt det. Eller om det er for eksempel kjøtt i fryseren kan en planlegge rundt det. Om en oppskrift har gitte grønnsaker kan en bruke det en har eller bytte ut noen med de en har.

Langtidssteking

Langtidssteking er effektivt i hverdagen. Jeg gjør alt klart kvelden i forveien og setter bare inn kjøttet i ovnen på morgenen /formiddagen den dagen vi skal spise det til middag. På lav temperatur er det vanskelig at noe går galt. Aller helst lar jeg det stå 10 timer på 110°C, men innimellom må det holde med 5 timer på 120°C. Kjøttet blir både saftig og mørt. 

Kontakt oss

Vi ønsker å høre fra deg